Zing

Zin om te zingen met uw groep? 

 

Liedjes: 

Welkom bij Kzing 

Fietsje

Sint Maartensrap van meester Evan 

Het regent, het regent

Raining cats and dogs 

Spit spetter spat 

De vogeltjes 

 

Lied en luister: 

Duizenden klanken

Kom, vier de winter

Sakura

Li, la lente 

 

Lied en dans: 

Running 

Pirouette 

Bounce en bounce

Kinderdisco 

Spit spetter spat

Sinterklaas heeft 1000 pieten

 

Lied en spel:

Lijn E, de voelbus

 

 

Zingen? Gewoon doen!

Zingen is een belangrijke activiteit bij de lessen Kunstzinnige oriëntatie. Kerndoelen 54, 55, 56. Tule SLO.

Kinderen zingen graag. Ze zingen liedjes over onderwerpen waarvoor zij belangstelling hebben. Dit kunnen eigentijdse liedjes zijn, bijvoorbeeld popliedjes, maar ook traditionele volksliedjes. Op YouTube valt veel liedmateriaal te vinden. Bij Kzing werken we vaak met liedjes die speciaal voor de leerlingen geschreven en gecomponeerd zijn; liedjes die aansluiten bij onderwerpen waar zij belangstelling voor hebben. Soms is het materiaal vakoverstijgend, of nodigt uit om samen over iets te praten.

Niet elke docent voelt zich op zijn of haar gemak bij het zingen. Dat snappen wij. Het lijkt wel of de wereld van u verwacht dat u een alleskunner bent. En alles wat u aanbiedt, moet ook nog eens van een hoog niveau zijn. Dat is natuurlijk niet te doen. Maar ervaring leert dat leerlingen plezier in muziek krijgen, als ze er op een ontspannen manier mee kennis maken. Wie durft te zingen, durft zijn eigen stem te laten horen. Het belangrijkste is dat u die boodschap uitdraagt. Een mens hoeft niet heel goed te kunnen zingen, om te zingen. Het plezier moet voorop staan. Het is natuurlijk prachtig als u aandacht kunt besteden aan zuiverheid en een goede articulatie, maar eigenlijk zijn wij van mening dat het vooral belangrijk is dát er gezongen wordt.

Bij sommige liedjes hoort een spel, bij andere liedjes horen gebaren en bij sommige liedjes is gewoon lekker zingen genoeg.

Hoe ouder de leerling, hoe meer eisen er gesteld kan worden aan de moeilijkheidsgraad van de liederen. Oudere kinderen hebben een langere adem en kunnen lastige ritmes beter aan. Ook kunnen zij bijvoorbeeld in het Engels zingen en soms lukt het zelfs om in canon te zingen.

Heeft u even zin en tijd om een lied te zingen met uw groep? Gewoon doen!